logo

Florian Favre Trio wint B-Jazz International Contest

Het Florian Favre Trio uit Zwitserland is de winnaar van het B-Jazz International Contest. Dat vond plaats tijdens het Leuven Jazz Festival. De internationale jury loofde het Florian Favre Trio omwille van de gebalanceerde interactie tussen de muzikanten en de frisse en verrassende opbouw van hun spel, zonder enig saai moment. B-Jazz is een initiatief van Muziekmozaïek vzw, de uitgever van Jazzmozaïek, in samenwerking met Sabam For Culture, 30CC, OPEK en Café Entrepot. 

132 groepen uit 28 landen hadden zich ingeschreven voor B-Jazz. Een jury selecteerde zes groepen voor de finale, waaronder een Belgische band, een Poolse, twee Zwitserse, een Italiaanse en een Franse band. De finales vonden plaats in OPEK tijdens het Leuven Jazz Festival. Elke band gaf er een concert van veertig minuten. Van bij het begin viel het op dat alle finalisten op een zeer hoog niveau speelden en dat het dus een spannende strijd zou worden.

De internationale jury, met leden uit Nederland, Spanje, Italië en België gaf het hoogste aantal punten aan het Florian Favre Trio uit Zwitserland. Zij wonnen de Grote Prijs Albert Michiels, genoemd naar de oprichter van deze wedstrijd. Het Florian Favre Trio bestaat uit drummer Arthur Hnatek (25), contrabassist Manu Hagmann (30) en pianist Florian Favre (35). Ze kregen ook de Sabam For Culture-prijs, Favre won de prijs voor beste solist en Hagmann de prijs voor beste bassist.

Floria-Favre-Trio-599x400

Florian Favre: “Wij hebben zelf enorm genoten van deze professionele wedstrijd. Het is ongelooflijk dat we al deze prijzen kregen en hierdoor nu op verschillende festivals in het buitenland kunnen gaan spelen. We waren al een tijdje op zoek naar een manier om met onze muziek buiten de Zwitserse landsgrenzen te geraken. Binnenkort verschijnt ons nieuwe album en met deze prijs erbij lijkt het alsof we plots vliegen en een enorme stap vooruit zetten in onze carrière.”

 

 

 

Laurent-Coulondre-Trio-400x400

De tweede prijs ging naar het Laurent Coulondre Trio uit Frankrijk. Dat is de band van de 26-jarige pianist en organist Laurent Coulondre uit Parijs, samen met drummer Martin Wangermee en bassist Rémy Bouyssière.

 

 

 

 

 

 

 

Maciek-Wojciezyk-Quintet-400x400

Het Maciek Wojcieszuk Quintet uit Polen werd derde. Zij wonnen vorig jaar de wedstrijd van het Getxo Jazzfestival in Baskenland. Het quintet bestaat uit bassist Adam Tadel, saxofonist Kuba Lepa, trompettist Pawel Palcowski, pianiste Paulina Atmanska en drummer Piotr Budniak.

 

 

 

 

 

 

De drie andere finalisten waren Atrio uit Italië, Pentadox 3 uit België en het Wlodarczyk/Plecher Duo uit Zwitserland.